Mit kell tudni a méhnyakrákról és a szűrésről?

Mit kell tudni a méhnyakrákról és a szűrésről?A méhnyakrák manapság nagyon súlyos probléma, egyre több embert érint. Legtöbbször 35 év felett fordul elő, de egyre többen vannak, akiknél fiatalabb korban jelenik meg a méhnyakrák. Szerencsére olyan betegségről van szó, amelynél a megelőzésnek köszönhetően jelentősen csökkenthetők a problémák és az előfordulások is.

A méhnyakráknak korai stádiumban nem nagyon vannak tünetei, a nőgyógyászati méhnyakrákszűrő vizsgálat során azonban az elváltozások már észrevehetők. Emiatt a szűrővizsgálat kiemelt jelentőségű. Az általános előírások szerint 3 évente javasolt szűrővizsgálaton részt venni, de a mai ajánlások azt mondják, hogy évente érdemes elmenni egy méhnyakrákszűrésre akkor is, ha semmi panaszod, problémád sincs.

A méhnyakrákszűrés első lépéseként megtekintéses és tapintásos vizsgálatot végeznek. Emellett mintát vesznek, amit aztán tesztelnek. A méhnyakrák kialakulásában a HPV vírusnak van nagy szerepe. Maga a HPV fertőzés nagyon gyakori, tökéletes védekezés nincs ellene, akár bőrről bőrre is terjedhet. A HPV-nek több mint 100 fajtája van, de túlnyomó többségük nem okoz komoly problémákat, és az esetleges fertőzés akár észrevétlenül is véget érhet. Azokban az esetekben viszont, amikor méhnyakrákhoz vezet a HPV fertőzés, minél előbb kezelésre, terápiára van szükség, ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hogy minél előbb el lehessen kezdeni a kezeléseket.