A cégkivonat érvényessége

A cégkivonat érvényességeAhogy a legtöbb hivatalos dokumentumnak, úgy a cégkivonatnak is van egy érvényességi ideje, amin kívül már nem lehet felhasználni az adott dokumentumot. Cégkivonatok esetén az érvényesség a kiállítást követő 30 nap, de egyes helyeken előfordulhat, hogy még rövidebb érvényességi időt szabnak meg az elfogadáshoz.

Szerencsére a viszonylag rövid elfogadási idő nem szokott problémát jelenteni, mivel a cégkivonat beszerzése pár perc alatt megoldható, ha elektronikus formátumról van szó, és a papír alapú cégkivonatok is pár munkanap alatt megérkeznek. De miért előírás az, hogy a cégkivonat friss legyen?

Ennek az oka természetesen az, hogy minél frissebb egy dokumentum, annál nagyobb az esélye, hogy ténylegesen az éppen aktuális információkat tartalmazza. Egy cégkivonat esetén ez nagyon fontos tulajdonság, ugyanis a cégkivonatnak pontosan az aktuális információkat kell bizonyítania. Mivel a cégkivonat tartalmát egy központi adatbázis adja, így minél később lett kiállítva a cégkivonat, annál biztosabb, hogy aktuális tartalommal rendelkezik. A cégkivonat kiállítási dátuma mellett fontos tulajdonság a hitelesítés szintje is, a minimális hitelesítési szint is előírás szokott lenni céges ügyek esetén.

Ha nem hivatalos ügyintézéshez van szükség cégkivonatra, hanem csak információkat keresünk egy vállalkozásról, de az aktualitás nem annyira fontos, akkor az érvényességi idővel sem muszáj annyira foglalkozni. Ilyenkor akár az ingyenes cégkivonat is megfelelő lehet. Érdemes ingyenes cégkivonatot beszerezni, és ha nem elég friss, akkor fizetni egy hiteles cégkivonatért.