Hogyan működnek a térinformatikai rendszerek?

Hogyan működnek a térinformatikai rendszerek?A térinformatika egy olyan tudományág, amely a földrajhoz és az informatikához egyaránt kapcsolódik. Segítségével a földrajzi adatok megfelelően tárolhatók számítógépes rendszereken, és megkönnyíti az adatok feldolgozását, kezelését, elemzését és megjelenítését is. Ahhoz azonban, hogy a térinformatikai rendszerek előnyeit maximálisan ki lehessen használni, olyan térinformatikai adatgyűjtőkre van szükség, melyek lehetővé teszik a lehető legpontosabb mérést és adatgyűjtést.

Az adatgyűjtés során a feladat, hogy minden olyan földrajzi elem helyét (és akár a magassági méreteit is) meghatározzuk, ehhez pedig olyan műszerekre van szükség, melyekkel ez megvalósítható. Ezek a műszerek GPS segítségével határozzák meg a helyzeteket, a legegyszerűbb, ha valaki a mérőt a kezében tartva végzi a méréseket, és akár saját lábán járja végig a mérendő területet. Ez persze problémás lehet pl. vízi mérések esetén, ezért ilyen esetben speciális eszközökre lesz szükség.

A feltérképezett területet aztán a térinformatikai szoftverbe fel kell vinni. Ez általában a mérőeszköz és a szoftver összekötésével automatikusan történik. A felvitt adatokat a szoftver feldolgozza és megjeleníti a felhasználók számára, akik aztán tudják használni különféle feladatokra a rendszert.