Klímával fűtés, megéri, jó ötlet?

Klímával fűtés, megéri, jó ötlet?A gáz árának jelentős emelkedése miatt egyre többen vannak, akik menekülnének a gázfűtéstől, és egyéb alternatíva után néznek. Ugyan az áram ára is emelkedett, de még mindig jóval gazdaságosabb, mint gázzal fűteni, emiatt sokan keresik a klímával fűtés lehetőségét. De vajon megéri klímával fűteni?

A klímás fűtési rendszernek számos előnye van a többi lehetőséghez képest. A kiépítést tekintve viszonylag egyszerűen megoldható, ugyanis azokba a helyiségekbe kell klíma készülékeket elhelyezni, melyekben fűteni akarunk vele. Nem kell azonban egy teljes fűtési rendszert kiépíteni, nincs szükség radiátorokra, hanem csak a klímákat kell felszerelni. Ez általában jelentősen alacsonyabb munkadíjat jelent. Persze a legnagyobb kiadást maga az energia jelenti hosszú távon, vizsgáljuk meg ezt is.

A téli időszakban igénybe vehető klímával történő fűtésre az ún. H-tarifa, mivel a klímával fűtés alternatív energiafelhasználásnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a téli időszakban a H-tarifának köszönhetően a kizárólag fűtésre használható áram olcsóbban vásárolható meg, mint akár az áram ára alapesetben. H-tarifával tehát biztosan sokkal gazdaságosabb lesz a fűtés, mint pl. gázzal. A gáz árának drasztikus emelkedése miatt azonban ma már a nappali árammal működő klímák is gazdaságosabbak, mint a gázfűtés, így érdemes ilyen rendszerben is gondolkodni adott esetben.

Klímával fűtés esetén egy kicsit alkalmazkodni kell, hasonlóan működik ugyanis, mint a klímával hűtés: a készülék fújja a levegőt a helyiségbe, és működés közben hangja is van.