A gépi földmunka a kivitelezések alapja

A gépi földmunka a kivitelezések alapjaA kivitelezésekről általában az építések, építkezések jutnak az eszünkbe, de ahhoz, hogy ez építkezés elkezdődhessen, szükség van előkészítésre. Ennek az előkészítésnek jelentős részét általában a gépi földmunka adja.

Gépi földmunkára már a tereprendezés során szükség van. Az építési területeken gyakran növényzet, esetleg építmények, épület maradványok találhatók. Az építkezést megelőzően ezeket el kell távolítani, el kell bontani. Ezek elbontása gépek nélkül szinte lehetetlen lenne, vagy ha lehetséges is, sok emberi munkával és időráfordítással jár.

A gépi földmunka az építkezés következő fázisaiban is fontos szerepet kap. Ma már egy családi ház építésénél is bevett szokás géppel végezni a földmunkák nagy részét, sokkal gazdaságosabb és gyorsabb is, mint a kézi földmunka. Géppel történhet az alapásás, a föld kitermelés, elszállítás, vagy fordított esetben a föld beszerzés és az elterítés is. Persze kézi földmunkára is szükség lesz, mert a finomabb, precízebb tevékenységeket nem lehet géppel végezni, de a kézi földmunkára érdemes inkább kiegészítő tevékenységként tekinteni.

A gépi földmunka segítségével gyakran nem csak a mennyiséget, hanem a minőséget is lehet javítani. Hiába lehet kézzel is elvégezni ugyanazokat a tevékenységeket, a gépi földmunka sok esetben jobb megoldást jelent, pl. egyben ki lehet emelni a szükséges földtömeget, vagy víz alatt is lehet földmunkát végezni. Ha pedig valamit nem jó minőségben végzünk el, akkor arra az egész kivitelezés rámehet.