A könnyűfém felnik előnyei és hátrányai

A könnyűfém felnik előnyei és hátrányaiAz autókhoz szükséges felniket két nagy gyakori csoportra oszthatjuk, könnyűfém felnikre és acélfelnikre. Könnyűfém felniket, alufelniket általában a kinézetük miatt választják a legtöbben, de ennél sokkal többet kapunk, amikor egy könnyűfém felnit vásárolunk.

Természetesen nem szabad elmenni azért szó nélkül a kinézet mellett, egy jól megválasztott könnyűfém felnivel sokkal szebbé lehet varázsolni autónkat. Rengeteg különböző mintázat közül választhatunk, legyen szó bármilyen autótípusról, akár a típushoz készített, akár a típusfüggetlen, univerzális alufelnik közül. További előny, hogy az alufelnik jelentősen könnyebbek, mint az acélfelnik. Ez komfortosabb, kényelmesebb vezetést eredményez, általában az emberek sokkal szívesebben vezetnek olyan autót, melyre könnyűfém felni van felszerelve.

Az acélfelnik díszítésére egy műanyag burkolatot szokás használni, ami legalább valamennyire szebbé teszi az egyszínű, mintázat nélküli felniket. Ez a műanyag burkolat azonban elzárja a levegőt a fékektől, ami miatt rosszabb lehet azok teljesítménye. Könnyűfém felniknél nincs ilyen probléma.

Ha ennyi előnye van a könnyűfém felniknek, akkor miért nem mindenki választja ezt a típust? Ennek az oka egyszerű, a magasabb ár és a, hogy nem olyan strapabíró, mint az acélfelni. A könnyűfém felnik ára sokszorosa a lemezfelnik árának, és mivel puhábbak, így sokkal nagyobb az esélye, hogy megsérülnek. Ha pedig megsérülnek, akkor javításuk is sokkal költségesebb, mint egy lemezfelni javítása.